Ψυχοσωματικές Παθήσεις

Επιστήμονας με σεβασμό και κατανόηση προς το θεραπευομενο. Τον εμπιστεύομαι και τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

– Δημήτρης Μ.

Τι είναι οι ψυχοσωματικές ασθένειες;

Όλοι γνωρίζουμε πως το σώμα μας συνδέεται άρρηκτα με τα συναισθήματα και το νου μας. Συχνά, οι άνθρωποι βιώνουμε συμπτώματα στο φυσικό σώμα που δείχνουν να επηρεάζονται από συναισθηματικές καταστάσεις και δεν υπάρχει ιατρική αιτία. Τότε λέμε ότι η ασθένεια είναι ψυχοσωματική.


Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αληθινά, παρότι δεν εμφανίζονται πάντοτε ευρήματα στις ανάλογες ιατρικές εξετάσεις. Όπως προδίδει η λέξη, τα αίτια συνήθως κρύβονται στην ψυχολογία του ατόμου, δηλαδή τα συναισθήματά του.


Στρες, άγχος, πένθος, θλίψη, θυμός, οργή, ζήλια, φθόνος, απογοήτευση ή κάποιο ψυχολογικό τραύμα είναι μόνο μερικές από τις ενδεχόμενες αιτίες των συμπτωμάτων μας.

Συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα:

Διαταραχές στον Ύπνο

Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος

Δύσπνοια

Κρίσεις Άγχους/Πανικού

Καρδιακά Προβλήματα

Ξηροδερμία

Κνησμός

Πονοκέφαλος

Ένταση και Πόνος στον Αυχένα, τη Μέση ή τις Ωμοπλάτες

Αποδυνάμωση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Πολλές από αυτές τις ενοχλήσεις μπορούν να εξηγηθούν από την αυξημένη έκκριση κορτιζόλης ή αδρεναλίνης, ορμονών που χρειάζονται για τις καταστάσεις όπου είναι ανάγκη να παλέψουμε ή να τραπούμε σε φυγή (fight or flight response).

Το stress και το άγχος είναι καταστάσεις που όλοι μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Πολλά από τα συμπτώματά τους είναι κοινά, αλλά έχουν μια ειδοποιό διαφορά. Stress είναι η αντίδραση του σώματός μας σε μια εξωτερική απειλή, ενώ το άγχος είναι η αντίδρασή μας στο stress και συχνά οι αιτίες είναι εσωτερικής φύσεως.

Ο νους μας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής και μιας φαντασιακής απειλής. Επομένως, όσο κάτι παραμένει ψυχικά άλυτο, συνεχίζουμε να νιώθουμε συναισθήματα δυσάρεστα και στρεσογόνα, στα οποία ο εγκέφαλός μας αντιδρά εκκρίνοντας τις προαναφερθείσες ορμόνες.

Το τραύμα είναι συχνά η αιτία για πολλά συναισθηματικά ή σωματικά συμπτώματα που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Στην πραγματικότητα, είναι το σώμα μας που προσπαθεί να μας μεταφέρει ένα μήνυμα, γιατί το τραύμα είναι αποθηκευμένο εκεί, παρότι έχει συναισθηματική ρίζα.

Επομένως, χρειάζεται μια σύνθεση θεραπευτικών μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων, που να απευθύνονται στο νου, τα συναισθήματα αλλά και το φυσικό σώμα. Η Κινέζικη Ιατρική και ο βελονισμός δουλεύουν με την ενέργεια (Qi) του ατόμου, επαναφέροντας την σε ομαλή και ισορροπημένη ροή.

Η εκπαίδευση μου στην ψυχοθεραπεία και η εμπειρία περισσότερων από 10 ετών εργασίας με ανθρώπους προσφέρουν γερά και ασφαλή θεμέλια, στην θεραπεία ανθρώπων με ψυχοσωματικά προβλήματα.

Πληθώρα ερευνών υποστηρίζει τα θετικά αποτελέσματα του βελονισμού στην θεραπεία ψυχοσωματικών παθήσεων. Η έρευνα των Wild et al. το 2020 έδειξε ότι ο βελονισμός έχει την δυνατότητα να μειώσει το στρες ενώ το 2002 είχε φανεί η ικανότητα καταστολής της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (Middlekauff et al., 2002). Μια έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2013 έδειξε ότι ο βελονισμός είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα σε βετεράνους που έπασχαν από αϋπνία σχετιζόμενη με σύνδρομο μετατραυματικού στρες (Prisco et al., Group Auricular Acupuncture for PTSD-Related Insomnia in Veterans: A Randomized Trial).