Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Μόνο με 4 θεραπείες βελονισμού είδα φοβερή βελτίωση στο βρογχικό άσθμα που με ταλαιπωρεί χρόνια, ο κύκλος μου έφτιαξε μετα απο ένα χρόνο και η χοληστερίνη κατέβηκε σε φυσιολογικές τιμές. Ευθύμη σ’ ευχαριστώ  και πάλι.

Alexandra A.

Τι είναι η Κινέζικη Ιατρική;

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική έχει ιστορία χιλιάδων ετών και έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα των αιώνων. Η βασική της ιδέα είναι πως μια ζωτική δύναμη, που ονομάζεται Qi, διαπερνά το σώμα. Οποιαδήποτε ανισορροπία στο Qi μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες και ασθένειες.

Το διττό που υπάρχει παντού στην φύση και τον άνθρωπο, συμβολικά εξηγήθηκε από τους αρχαίους Κινέζους με την εικόνα ενός βουνού. Η πλευρά που βρίσκεται σε σκιά ονομάστηκε  yin, ενώ η πλευρά που δέχεται τις ακτίνες του ήλιου, yang. Αυτές οι δύο δυνάμεις και ενέργειες θεωρούνται στην Δύση αντίθετες, ενώ η Κινέζικη Ιατρική εστιάζει στην σχέση που έχουν μεταξύ τους, ως αλληλένδετες, αλληλοεξαρτώμενες και αλληλοσυμπληρούμενες, αφού η μία παράγει και είναι αναγκαία για την ύπαρξη της άλλης και την γενικότερη ισορροπία.

Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν πως οι άνθρωποι αποτελούν μικρόκοσμους του ευρύτερου περιβάλλοντος του σύμπαντος, είναι αλληλένδετοι με τη φύση και υπόκεινται στις δυνάμεις της. Η ισορροπία μεταξύ υγείας και ασθένειας είναι βασική έννοια. Η θεραπεία με τη χρήση Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, επιδιώκει να αποκαταστήσει αυτήν την ισορροπία μέσω ειδικά προσαρμοσμένης θεραπείας στο άτομο.

Πιστεύεται ότι για να ανακτηθεί η ισορροπία, πρέπει να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των εσωτερικών οργάνων του σώματος και των εξωτερικών στοιχείων του Νερού, του Ξύλου, της Φωτιάς, της Γης και του Μετάλλου.

Η θεραπεία για την αποκατάσταση της ισορροπίας μπορεί να περιλαμβάνει:

Βελονισμό

Ο βελονισμός αποτελεί κομμάτι της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής που απαντάται συνήθως στη ανατολική ιατρική και έχει λάβει τη μεγαλύτερη μελέτη από όλες τις εναλλακτικές θεραπείες.

Moxibustion

Μοξαθεραπεία: καύση του φυτού Αρτεμισία, σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία ή κανάλια.

Βεντούζες

Χρήση δοχείων (γυάλινων, πλαστικών ή σιλικόνης) για τη δημιουργία αναρρόφησης σε ορισμένα σημεία του σώματος

Tuina

Κινέζικο Μασάζ

GuaSha

Αποξεστική τεχνική

Ηλεκτροδιέγερση

Κινέζικα θεραπευτικά βότανα

Qi Gong

Ασκήσεις κίνησης και συγκέντρωσης

Οι 8 αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικη Ιατρικής

Η διάγνωση κάθε ασθένειας/συνδρόμου, κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική βασίζεται στα συμπτώματα και τα σημάδια που εκδηλώνει το άτομο. Υπάρχουν 8 αρχές βάσει των οποίων ο θεραπευτής θα φτάσει στη σωστή διάγνωση, αξιολογώντας τα συμπτώματα ώστε να βοηθήσει τον ασθενή να επαναφέρει την ισορροπία του.

Οι ενέργειες Γιν και Γιανγκ είναι δύο από τις οκτώ αρχές για την αξιολόγηση των ανισορροπιών. Οι άλλες έξι αρχές είναι συμβιωτικά αντίθετες.

Αυτές είναι:

Γεμάτο-Άδειο

Εσωτερικό-Εξωτερικό

Ζεστό-Κρύο