Κάπνισμα – Εξαρτήσεις

Οδεύω στον 5ο μήνα χωρίς τσιγάρο, μετά τη θεραπεία.

Ιωάννης

Θέλεις να απελευθερωθείς από τους εθισμούς;

Λίγοι εθισμοί είναι πιο δύσκολο να κοπούν από τον εθισμό στη νικοτίνη. Όπως οι περισσότεροι εθισμοί, είναι ενσωματωμένος σε ένα σύνθετο δίκτυο φυσιολογικών (κύτταρα του εγκεφάλου) αλλά και ψυχολογικών παραγόντων. Εάν καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την υγεία και την ευημερία σας. Ωστόσο, ο βελονισμός δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για τον εθισμό στη νικοτίνη. Μπορεί να είναι ένα ισχυρό συστατικό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας. Άλλα συστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν συμβουλευτική, εκπαίδευση, φαρμακευτική αγωγή, διατροφική υποστήριξη ακόμα και διαλογισμό.

Το κάπνισμα, όπως και κάθε άλλος εθισμός συνήθως λειτουργεί ως μια μορφή φυγής από μια κατάσταση, ένα επίπονο συναίσθημα, μια σκέψη, ή μια ανάμνηση. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την διακοπή του καπνίσματος και των εθισμών. Στην πραγματικότητα, ένας συγκεκριμένος τύπος βελονισμού, που ονομάζεται ωτοβελονισμός, ή acudetox, περιλαμβάνει την τοποθέτηση βελόνων στο εξωτερικό μέρος του αυτιού και σας βοηθά, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων στέρησης.

Μείωση Εθισμού

Ο βελονισμός επιβραδύνει την απόκριση του σώματος στο στρες, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τη λαχτάρα σας για νικοτίνη, ειδικά στα πρώτα στάδια διακοπής, στα οποία αντιμετωπίζετε κόπωση και ευερεθιστότητα. Το σώμα μαθαίνει να ξεκουράζεται, να χαλαρώνει και να αναπνέει βαθιά.

Απελευθέρωση ορμονών για καλή διάθεση

Μελέτες αποδεικνύουν πως ο βελονισμός ενεργοποιεί λειτουργίες του εγκεφάλου που παράγουν χημικές ουσίες, τις ενδορφίνες, που φέρνουν ευφορία και βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσης, ενώ μετριάζουν την ευερεθιστότητα.

Βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας

Όταν αρχίσετε να εξαλείφετε τις ανθυγιεινές συνήθειες, αισθάνεστε καλύτερα σωματικά. Αυτή η ευεξία σας βοηθά να συνεχίσετε την προσπάθεια και να υιοθετήσετε νέες πιο υγιεινές συνήθειες.

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με αποτελέσματα στατιστικών ερευνών, ένα ποσοστό 40-50% των ατόμων που χρησιμοποιούν βελονισμό για τη διακοπή του καπνίσματος, παραμένουν μη καπνιστές ένα χρόνο μετά το τέλος της θεραπείας.