5+1 Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις βελόνες που χρησιμοποιούνται στον Βελονισμό:

Μια από τις συνηθέστερες φοβίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος είναι η φοβία απέναντι στις βελόνες.

Όταν γνωρίζω κάποιον και με ρωτάει τί δουλειά κάνω, απαντάω ότι είμαι ψυχοθεραπευτής, μασέρ και βελονιστής. Μου αρέσει να παρατηρώ τις αντιδράσεις του προσώπου τους.

Το αρχικό ενδιαφέρον δίνει τη θέση του στο χαμόγελο της απόλαυσης για να περάσει ξανά στο ενδιαφέρον. Και μετά έρχεται ο δισταγμός (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα κι ο φόβος). Έπειτα ακολουθούν ερωτήσεις όπως, “Πονάει? Είναι μεγάλες οι βελόνες?” και άλλες παρόμοιες, οπότε σε αυτό το μπλογκ, θα απαντήσουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις βελόνες που χρησιμοποιεί ένας βελονιστής όταν εργάζεται.

Οι συχνότερες ερωτήσεις σας.

1. Πονάει η διαδικασία?

Η αίσθηση που καθένας νιώθει από τις βελόνες ποικίλει, από γαργαλητό, κνησμό, μούδιασμα, έως τσίμπημα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο θεραπευόμενος δεν αντιλαμβάνεται την εισχώρηση της βελόνας. Ανάλογα με την τεχνική που θέλει να χρησιμοποιήσει ο βελονιστής, ενδέχεται ο θεραπευόμενος να νιώσει μια αίσθηση, η οποία ονομάζεται Deqi στην Κινέζικη Ιατρική. Με αυτόν τον όρο, περιγράφεται η στιγμή στην οποία η βελόνα έρχεται σε επαφή με το Qi (ζωτική ενέργεια) του ατόμου που δέχεται την θεραπεία.

2. Τι μέγεθος έχουν οι βελόνες?

Το πάχος μιας βελόνας μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το άτομο και το πρόβλημα για το οποίο ζητούν θεραπεία. Μια λεπτή βελόνα θα χρησιμοποιούνταν σε κάποιον ευαίσθητο, ηλικιωμένο ή ευπαθή άνθρωπο ή για θεραπεία ενός συναισθηματικού θέματος. Από την άλλη μεριά, όταν ένας μεγαλόσωμος, μυώδης αθλητής έρθει ζητώντας βοήθεια γιατί πονάει στους γλουτούς του, ίσως μια μεγαλύτερη βελόνα να είναι πιο κατάλληλη. Σε γενικές γραμμές όμως, οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο σώμα είναι πάχους 0.18-0.30mm ενώ στο πρόσωπο, στα αυτιά και άλλα πιο ευαίσθητα σημεία οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι ακόμα λεπτότερες (0.12-0.16mm).

3. Πόσο βαθιά εισχωρούν οι βελόνες στο σώμα?

Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική, το Qi ρέει σε συγκεκριμένο βάθος στο σώμα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με την ανατομία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βελονιστικό σημείο έχει διαφορετικό βάθος. Στον βελονισμό, η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται είναι το Cun. Ένα Cun διαφέρει από άτομο σε άτομο και έχει να κάνει με την ανατομία του κάθε ανθρώπου. Σαν γενικό κανόνα, ένα Cun είναι όσο το πλάτος της μεσοφαλαγγικής άρθρωσης του αντίχειρα (κόνδυλος). Στα περισσότερα σημεία η βελόνα πάει σε βάθος μισού έως ενός Cun.

4. Για πόση χρονική διάρκεια μένουν οι βελόνες στο σώμα?

Αναλόγως της τεχνικής που χρησιμοποιεί ο βελονιστής, μπορεί να μπουν και να βγουν στιγμιαία ή να μείνουν στο σώμα για 15-20 λεπτά. Γενικός κανόνας είναι πως όταν κανείς θέλει να τονώσει την ενέργεια του ασθενή, βγαίνουν άμεσα. Όταν ο θεραπευτής χρειάζεται να απαλύνει, καθαρίσει, χαλαρώσει, ηρεμήσει κάτι στην ενέργεια του θεραπευόμενου, τότε διατηρούνται στο σώμα για περισσότερη ώρα. Παρόλα αυτά, στην Κινέζικη Ιατρική δεν υπάρχουν απόλυτα.

5. Πώς δουλεύει ο Βελονισμός?

Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ερώτηση που θα απαιτούσε μια πολύ μεγάλη απάντηση. Συνοπτικά, η κεντρική ιδέα είναι ότι όλοι έχουμε ζωτική ενέργεια που ρέει στο σώμα μας, που στην Κινέζικη Ιατρική ονομάζεται Qi. Όταν το Qi ρέει ομαλά και είναι σε ισορροπία, τότε έχουμε υγεία. Όταν υπάρχει στάση του Qi, ανισορροπία, έλλειψη κλπ, τότε δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα, το πνεύμα (νου) ή τα συναισθήματα. Στην Κινέχικη Ιατρική αυτά τα τρία αλληλοσυνδέονται.

Ο σκοπός του βελονιστή είναι να βοηθήσει να έρθει το Qi σε ισορροπία. Για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί βελόνες και άλλες τεχνικές και δεξιότητες.

5+1. Μπορεί να γίνει βελονισμός, χωρίς βελόνες και με παρόμοια αποτελέσματα?

Ναι!

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να γίνει καταννοητό ότι ο βελονισμός είναι απλά ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί ένας θεραπευτής της Κινέζικης Ιατρικής ώστε να φέρει την ενέργεια του θεραπευόμενου σε ισορροπία.

Άλλα μέσα, τεχνικές και δεξιότητες είναι η πίεση με τα δάχτυλα σε σημεία και το μασάζ, οι βεντούζες, το Gua sha (αποξεστική τεχνική) καθώς και η θεραπεία με Μόξα (το φυτό αρτεμισία το αψίνθιον, που ρολάρεται σε κώνους και καίγεται πάνω στα βελονιστικά σημεία έως ότου η ζέστη εισχωρήσει στο σώμα).

Επίσης, κανείς μπορεί να ερεθίσει τα σημεία με ηλεκτρισμό. Υπάρχουν ηλεκτρικά στυλό και συσκευές που συνδέονται με αυτοκόλλητα στα σημεία.

Τέλος, υπάρχουν ειδικά στυλό με λέιζερ που δουλεύουν με καλά αποτελέσματα.

Με ή χωρίς βελόνες, δοκιμάστε την Κινέζικη Ιατρική… αξίζει!

Παρόλο που οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό είναι πολύ λεπτές, μερικοί άνθρωποι έχουν φοβίες, ενώ άλλοι έχουν καταστάσεις υγείας στις οποίες η χρήση βελόνας αντενδείκνυται, όπως οιδήματα ή έχουν υποστεί αφαίρεση λεμφαδένων.

Εάν έχετε οποιαδήποτε αναστολή σχετικά με τους τρόπους διεξαγωγής της θεραπείας, συζητήστε τη με το θεραπευτή σας. Είναι πρωτίστης σημασίας να νιώθετε άνετα και ευχάριστα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τα οφέλη που έχει να προσφέρει η Κινέζικη Ιατρική είναι πολυάριθμα και εξαιρετικά με ή χωρίς τη συμμετοχή βελόνων.

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για να το διαπιστώσετε.